Linkbuilding is belangrijk voor je pageranking in Google. Als iemand je vraagt om een ‘linkruil’ te doen, dus jij plaats de link van zijn pagina en hij die van jou, dan is het wel goed om te weten of het je iets oplevert. Het zou vervelend zijn als de ander veel hoger komt te staan in Google’s zoekresultaten en het voor jou niet veel doet. Daarom is het belangrijk om het Domain Authority te weten van de pagina of site van de ander. Maar, wat is Domain Authority eigenlijk? En hoe weet je of deze goed is of niet? Dat lees je hieronder.

Wat betekent Domain Authority?

De term Domain Authority staat voor een soort ranking die aangeeft hoe een site in Google of een andere zoekmachine scoort. De score wordt toegekend door Moz. Let wel: het cijfer is een schatting van hoe je het doet in de resultaten van Google. Niemand weet tenslotte precies wat de eisen van Google zijn. Deze score loopt van 0 tot 100, hoe hoger de score hoe beter je pagina in de zoekmachine scoort. Domain Authority wordt berekend aan de hand van een aantal factoren. Een van deze factoren is dus linkbuilding, dus hoe vaak je links voorkomen op andere sites maar ook op je eigen site (interne linkbuilding). Daarom is het belangrijk dat je op je eigen pagina naar andere pagina’s op je site linkt. 

Andere factoren die meetellen voor je Domain Authority score zijn de betrouwbaarheid van je site, content die je post en social media. Een website van een gerenommeerde universiteit zal door Google sneller als betrouwbaar worden gezien dan een gewone persoonlijke blog. Een universiteit krijgt dan sneller een hoge score. Dat geldt ook voor een site die al jaren bestaat tegenover een gloednieuwe site. De kans op een perfecte score van 100 is trouwens heel erg klein, dat lukt alleen Google zelf.

Als je regelmatig goede content post, blijft je site actief. Een actieve site met goede, betrouwbare content is ook een vereiste voor een goede score. Je pagina vervolgens verspreiden via social media helpt ook mee. Dit zorgt niet alleen voor nieuwe, unieke bezoekers op je site, maar als je link wordt ge-retweet, gedeeld op Facebook of andere platforms, dan is dit ook een manier van linkverspreiding.

Hoe kan je een Domain Authority checken?

De ranking van je pagina wordt gedaan door Moz. Bij hun kan je een gratis programma downloaden waarin je de Domain Authority van pagina’s kan checken. Als je zonder te downloaden wil weten hoe je pagina ervoor staat, dan kan dat ook via de gratis optie op de site. Hier vul je simpel een URL in en zie je meteen hoe je ervoor staat. Dat is wat ik in onderstaande afbeelding met deze site ook heb gedaan.

moz-ranking-Domain-Authority

Hoe helpt Domain Authority met SEO?

In de afbeelding hierboven kan je zien dat ik zelf mijn pagina in de gratis Moz-checker heb ingevuld. Uit deze check kan ik zien dat mijn Domain Authority 34 uit 100 is. Dit is dus hoe goed ik het doe in de zoekmachineresultaten. De root domains, waar ik er 52 van heb, zijn de links naar mijn pagina op andere site. De total links zijn ook mijn interne links bij opgeteld.

Zoals al aangegeven, is het slim om te kijken hoe een pagina wordt gerankt in de Domain Authority checker voordat je een linkruil aangaat. Want, als daaruit blijkt dat de pagina erg laag scoort in zoekmachines, gaat jouw link op die pagina ook niet veel gevonden worden. Deze ranking bekijken kan heel makkelijk zowel voor je eigen site als die van anderen. Wil je meer SEO advies voor linkbuilding?

— geschreven door Inge Fransen —

SEO uitbesteden?

Wil je op keywords die belangrijk zijn voor jouw services en producten? Maak een afspraak voor een gratis intake om te kijken of dit iets voor jou is.