Squarespace is een handige website om een eigen website mee te ontwerpen, maar wanneer je zelf wilt uitzoeken hoe je een Squarespace website het beste kunt optimaliseren voor SEO kom je vaak hele lange blogposts tegen waar je amper doorheen kunt komen. Squarespace SEO optimalisatie is iets ingewikkelder dan op WordPress, maar de basis principes zijn eigenlijk voor elke pagina wel hetzelfde. Je zou dus een aardig eind moeten komen met Squarespace SEO als je de SEO checklist volgt.

Laatst heb ik echter een Squarespace website verbeterd en daar heb ik wat tips gevonden die handig zijn om te weten. Deze heb ik behandeld in de Inspiration Thursday IGTV van afgelopen donderdag maar heb ik ook uitgeschreven in deze blogpost. 

 

Tip 1: Gebruik een heading 1

Wat bij Squarespace helaas niet automatisch gaat en daardoor vaak wordt vergeten is om een heading 1 te maken bovenaan de pagina. Zorg ervoor dat je dit zelf wel toevoegt, en dat je hier ook je belangrijkste keywords in verwerkt.

 

Tip 2: De URL slug

Zorg ervoor dat je URL zoekmachine vriendelijk wordt gemaakt. Dit houdt in dat je meerdere woorden, waaronder je keywords, gebruikt met streepjes ertussen. Zo zie je hier bijvoorbeeld de URL slug van mijn buisnesscoach Willemien van de Veen. In de URL van haar about page gebruikt zij haar naam met streepjes ertussen.

Squarespace SEO een voorbeeld van de URL slug

 

 

seo

Hi, ik ben Marjet,

Ik help je aan een wachtlijst aan ideale klanten voor je 1:1 sessies.

Maak je content zo sterk en persoonlijk dat mensen graag contact met je opnemen.

Start met de Connecting Content Succes formule zodat je weet hoe je dit kunt doen.

Tip 3: SEO titel en beschrijving

De meta-url en meta-beschrijving hebben op Squarespace net even een andere naam. Deze heten hier SEO titel en SEO beschrijving. Dit zijn de titel en beschrijving die iemand te zien krijgt wanneer hij of zij jouw website als zoekresultaat in Google te zien krijgt. Maak de SEO beschrijving een pakkende tekst waardoor mensen benieuwd worden naar de informatie die op de pagina staat. Vergeet ook niet om de keywords weer voor te laten komen in zowel de titel als de beschrijving!

squarespace SEO voorbeeld SEO beschrijving en titel

 

Tip 4: Index pagina’s

Sommige pagina’s in squarespace zijn opgebouwd uit verschillende secties. Deze pagina’s heten index pagina’s. Dit zijn allemaal weer verschillende pagina’s op zich, ook wel subpagina’s genoemd. Doordat dit allemaal verschillende pagina’s zijn hebben ze ook allemaal een andere heading 1. Hierdoor ontstaan er 2 pagina’s met vergelijkbare inhoud. Google raakt hierdoor in de war en denkt, doordat de subpagina dezelfde content heeft als de hele pagina, dat er sprake is van content copy. Dit hoeft niet heel erg te zijn maar dit is ook niet super voordelig. Ga hierom dus goed bij jezelf na of een index pagina nodig is en laat het weg wanneer dit kan.

Een andere optie is om een noindex tag toe te voegen waardoor de individuele sectie pagina’s niet geïndexeerd worden voor Google. Dit doe je door in het home menu naar pages te gaan. Klik het tandwiel symbool bij de pagina waar je de noindex tag wilt aanzetten. Ga naar het SEO tabblad. Bij hide from search engines vink je all pages in this collection aan.

Hopelijk helpen deze tips je een beetje op weg met de Squarespace SEO. Mocht je nog meer vragen hebben stuur mij dan even een berichtje.